A Franeker-Sátoraljaújhely Baráti Társaság bemutatása


Minden év szeptemberében Franeker város fesztivált rendez, amelyeknek választott témája van. 1988-ban úgy döntöttek, hogy 1989 szeptemberében Magyarországot mutatják be a fríz kisváros lakóinak. A szervezők egy egész hetes programot állítottak össze a magyar kultúráról. A Magyar Nagykövetségtől és más intézményektől szerzett információk alapján kapcsolatba léptek a sátoraljaújhelyi Művelődési Központ igazgatójával. Az Agrár Napok szervezőbizottsága úgy döntött, hogy meghívja a sátoraljaújhelyi néptánc csoportot Franekerbe. 1989 szeptemberében az együttes vendégszerepelt Franekerben és az egész heti fesztivál központi produkciója lett. A kitűnő előadások alkalmával baráti kapcsolatok szövődtek a magyarok és a franekeri lakosok között.

Ezt az első, nem hivatalos kapcsolatfelvételt követően több látogatás történt holland részről Sátoraljaújhelybe, majd 1991 jelentette a városaink közötti barátsági együttműködés hivatalos kezdetét. Októberben Franekerben megrendezték a "Franeker Expo" elnevezésű gazdasági kiállítást. A Franekerben működő baráti társaság és a polgármester meghívta a sátoraljaújhelyi önkormányzat képviselőit és más újhelyi polgárokat is. Így látogattak el Franekerbe a sátoraljaújhelyi önkormányzat képviselői, a polgármester és üzletemberek. A kiállítás hetében az újhelyi üzletemberek bemutatták termékeiket Franekerben. Szintén azon a héten, október 16-án 'Barátság-Szerződést' írt alá a két város önkormányzata képviseletében a két polgármester, Katona Rezső és Hartkamp Siebold urak, valamint Cseh Botond és Ger Eisenga urak, a Baráti Társaságok elnökei. Ettől kezdve a Franeker és Sátoraljaújhely városok közötti barátság alapító dokumentuma, a 'Barátság Szerződés' ténnyé vált.

Az azóta eltelt 19 évben rendszeressé váltak a cserelátogatások, amelyek a két város lakóinak sokoldalú érdeklődéséből és egymás kultúrájának megismeréséből táplálkoznak. Számos városi szolgálat szakemberei, üzletemberek, pedagógusok, az önkormányzat néhány képviselője tett már látogatást Franekerben. A holland partnerek segítőkészségét mutatják azok az adományok, amelyeket a sátoraljaújhelyi kórház számára, az idősek otthonának vagy éppen egy óvodának ajánlottak fel az évek során.

A kapcsolatok ápolására kialakítottuk az évenkénti csereutazások rendszerét, melynek során egy naptári évben egy diákcsoport utazik Franekerbe és egy család-csoport látogat el Sátoraljaújhelybe. A következő évben fordított irányú a csere: diákok jönnek Franekerből és újhelyi családok utazhatnak Franekerbe. A pályakezdő fiatalok munkatapasztalat-szerzését segíti a nyári egyhónapos munkavállalás szervezése, amelynek keretében általában 3-4 újhelyi fiatal vesz részt szakirányú munkavégzésben holland cégeknél.

Az együttműködés eredményessége nem csupán objektív adatokkal mérhető. Sokkal fontosabbnak érezzük a két város lakói között kialakult baráti kapcsolatok meglétét és gyarapodását, amelyet a mai kommunikációs technológia még könnyebbé tesz.

A Franeker-Sátoraljaújhely Baráti Társaság azon civil szervezetek egyike, melyek bebizonyították életképességüket, közösségszervező, szemléletalakító, mozgósító erejüket. A Baráti Társaság tagsága életkort, foglalkozást, iskolai végzettséget tekintve heterogén, sokszínű, mégis összeköti őket az az érdeklődés, amit egy másik nép kultúrája, szokásai, társadalmi berendezkedése iránt tanúsítanak. A több mint 100 aktív tag programjait egy 7 tagú vezetőség szervezi. A vonatkozó törvények alapján a szervezet évenkénti közgyűlést tart, amelyen az elnök beszámol az adott évben végzett munkáról, a pénzügyi helyzetről és a következő évi tervekről.

A non-profit szervezet a programok lebonyolítására rendszeresen pályázatokat nyújt be, például az Európai Unió Audiovizuális, Kulturális és Oktatási Főtitkárságához.

Az elmúlt 19 év alatt a kialakult kapcsolatrendszer közelebb hozta az egyes szakterületeken dolgozókat, intézményeket, lehetővé tette, hogy a két város lakosai megismerjék egymás hétköznapjait, társadalmi berendezkedését, értékrendjét. A családok között tartós baráti kapcsolatok alakultak ki, a fiatalok levelező partnerre találtak, sőt házasság is létrejött már a két város polgárai között.